Esko: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Esko

Esko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Esko-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 308 max

v. 2014 250

v. 2015 255

v. 2016 252

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Esko on noin sijalla 3 100.

Verrattuna muihin sukunimiin Esko on lyhyt nimi.

Esko on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Esko ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Esko-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 38 Esko-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Esko-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sodankylä (3 vainajaa), Ikaalisten maalaiskunta (3) sekä Kokkola (3). Valtaosa asui Lapissa ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Esko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 32.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1915–1943
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2006

Sana Esko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Esko

Esko (paikannimi)Katuosoitteissa

Esko on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 17 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Esko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Esko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Esko Aaltosen katu, Eskogränden, Eskos gata, Eskos stig, Eskosgränden, Eskosstigen, Eskosvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Esko-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Etunimi Esko

Esko on myös miehen etunimi. Vuonna 2016 Esko oli yhtenä etunimenä 20 480 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 140:s mies oli etunimeltään Esko. Juuri etunimenä Esko onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 252 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (16 169 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (4 311).

Esko-suku ulkomailla

Ruotsissa Esko oli 87 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Esko on ollut 18 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

2528718
Esko Pohjolassa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2000 yhteensä 142 henkeä, joiden sukunimi oli ESKO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Эско tarkoittaa nimeä Esko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Escå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Esko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Eskil Esko.

Samankaltaisia nimiä kuin Esko

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: esko.com, esko.eu, esko.fi, esko.info, esko.name, esko.net, esko.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Esko i Finland. Surname Esko in Finland.

©Tuomas Salste