Hyyppä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Hyyppä

Hyyppä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on Hyyppä.

Hyyppien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 518 max

v. 2014 573

v. 2015 583

v. 2016 583

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Hyyppä on noin sijalla 1 500.

Sanan hyyppä merkitys on 'kivinen pieni kumpare, loiva maaston kohouma; hiekkatörmä merenrannalla'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Hyyppä on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Hyyppä ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Hyyppä on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Hyyppä on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Hyyppä ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 117 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Hyyppiä on 583.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1928

Hyyppiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 51 Hyypän asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Hyyppien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lapua (9 vainajaa), Lohtaja (7) sekä Ilmajoki (4). Valtaosa asui Pohjanmaalla.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Hyyppä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 38.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1917–1930
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2002

Sana Hyyppä tai Hyypän esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Hyyppä

Hyyppä (paikannimi)Katuosoitteissa

Hyyppä on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 24 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta, metsäalue, pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Hyyppä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Hyyppä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Hyyppäkuja, Hyyppäpolku, Hyypänkatu, Hyypänkuja, Hyypänpolku, Hyypäntie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Hyyppä-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Hyypät ulkomailla

Ruotsissa Hyyppä oli 19 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Хюуппя ("Hjuuppja") tarkoittaa nimeä Hyyppä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Hÿppä on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Hyyppä olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Hyyppa tai Hyyppae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Hyyppä

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: hyyppa.com, hyyppa.eu, hyyppa.fi, hyyppa.info, hyyppa.name, hyyppa.net, hyyppa.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Hyyppä i Finland. Surname Hyyppä in Finland.

©Tuomas Salste