Jääskeläinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Jääskeläinen

Jääskeläinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin yleinen. Noin joka 900:s suomalainen on Jääskeläinen.

Jääskeläisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 5870 max

v. 1985 5705

v. 1998 5954

v. 2014 6002

v. 2015 5983

v. 2016 5979

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jääskeläinen on noin sijalla 100.

Jääskeläinen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Jääskeläinen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 500–1000.

Verrattuna muihin sukunimiin Jääskeläinen on melko pitkä nimi.

Sanan jääskeläinen merkitys on 'Jääskestä tullut'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Jääskeläinen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Jääskeläinen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Jääskeläinen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Jääskeläinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Jääskeläinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 525 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Jääskeläisiä on 5 979.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1933

Jääskeläisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 354 Jääskeläisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Jääskeläisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Keitele (33 vainajaa), Helsinki (27) sekä Tervo (26). Valtaosa asui Keski- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Jääskeläinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 198.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1941
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2007

Sana Jääskeläinen, Jääskeläisen tai Jääskeläiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Jääskeläinen

Jääskeläinen (paikannimi)Katuosoitteissa

Jääskeläinen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Jääskeläinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Jääskeläinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Jääskeläisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Jääskeläinen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Jääskeläiset ulkomailla

Ruotsissa Jääskeläinen oli 134 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Jææskelæinen oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

59791347
Jääskeläiset Pohjolassa

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 10 henkeä, joiden sukunimi oli JAASKELAINEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Яаскеляйнен ("Jaaskeljainen") tarkoittaa nimeä Jääskeläinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Iäskeläin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Jääskeläinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Jaaskelainen tai Jaeaeskelaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Jääskeläinen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: jaaskelainen.eu, jaaskelainen.fi, jaaskelainen.info, jaaskelainen.net, jaaskelainen.org, jaaskelaiset.fi, jaaskelaiset.net, jaaskelainen.com, jaaskelainen.name, jaaskelaiset.com, jaaskelaiset.eu, jaaskelaiset.info, jaaskelaiset.name, jaaskelaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Jääskeläinen i Finland. Surname Jääskeläinen in Finland.

©Tuomas Salste