Jämsä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Jämsä

Jämsä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 4 200:s suomalainen on Jämsä.

Jämsä-nimisten määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1042 max

v. 2014 1298

v. 2015 1303

v. 2016 1305

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Jämsä on noin sijalla 700.

Jämsä on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Jämsä ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Jämsä on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Jämsä on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Jämsä ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 264 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Jämsä-nimisiä on 1 305.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Jämsä-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 64 Jämsä-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Jämsä-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Haukipudas (22 vainajaa), Haapajärvi (10) sekä Haukivuori (7). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Jämsä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 41.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1942
Lakanneet yritykset
perust. 1946–2002

Sana Jämsä esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Jämsä

Jämsä (paikannimi)Katuosoitteissa

Jämsä on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kaupunki, kylä/kaupunginosa/kulmakunta, rautatieliikennepaikka, saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Jämsä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Jämsä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Jämsä, Jämsägatan. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Jämsä-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Jämsä-suku ulkomailla

Ruotsissa Jämsä oli 110 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ямся ("Jamsja") tarkoittaa nimeä Jämsä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Nimi kirjoitetaan joskus Jamsa tai Jaemsae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Jämsä

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: jamsa.com, jamsa.info, jamsa.net, jamsa.eu, jamsa.fi, jamsa.name, jamsa.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Jämsä i Finland. Surname Jämsä in Finland.

©Tuomas Salste