Karjalainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Karjalainen

Karjalainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme erittäin yleinen. Noin joka 440:s suomalainen on Karjalainen.

Karjalaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 12054 max

v. 1985 11559

v. 1998 11971

v. 2014 12440

v. 2015 12402

v. 2016 12387

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Karjalainen on 25:nneksi yleisin sukunimi Suomen kansalaisilla.

Karjalainen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Karjalainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 1000–1500. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Karjalainen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Verrattuna muihin sukunimiin Karjalainen on melko pitkä nimi.

Sanan karjalainen merkitys on 'Karjalasta tullut'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Karjalainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Karjalainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Karjalainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Karjalainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Karjalainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 5 264 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Karjalaisia on 12 387.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1934

Karjalaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 512 Karjalaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Karjalaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kuusamo (75 vainajaa), Helsinki (49) sekä Vuolijoki (42). Valtaosa asui Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Karjalainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 366.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1897–1943
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2004

Sana Karjalainen, Karjalaisen tai Karjalaiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Karjalainen

Karjalainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Karjalainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 23 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, koski, maastokohde, niemi, saari, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Karjalainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Karjalainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Karjalaisenkuja, Karjalaisenpolku, Karjalaisentie, Karjalaistentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Karjalainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Karjalaiset ulkomailla

Ruotsissa Karjalainen oli 637 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Karjalainen oli 25 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

1238763725
Karjalaiset Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 33 henkeä, joiden sukunimi oli KARJALAINEN.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 29 henkeä, joiden sukunimi oli KARJALAINEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Карьялайнен tarkoittaa nimeä Karjalainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Carialain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Karjalainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kara Karjalainen tai Kare Karjalainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Karjalainen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: karjalainen.eu, karjalainen.fi, karjalainen.info, karjalainen.org, karjalaiset.fi, karjalaiset.net, karjalainen.com, karjalainen.name, karjalainen.net, karjalaiset.com, karjalaiset.eu, karjalaiset.info, karjalaiset.name, karjalaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Karjalainen i Finland. Surname Karjalainen in Finland.

©Tuomas Salste