Kärkkäinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kärkkäinen

Kärkkäinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin yleinen. Noin joka 700:s suomalainen on Kärkkäinen.

Kärkkäisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 7257 max

v. 1985 7210

v. 1998 7262

v. 2014 7350

v. 2015 7340

v. 2016 7317

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kärkkäinen on 74:nneksi yleisin sukunimi Suomen kansalaisilla.

Kärkkäinen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Kärkkäinen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 1500–2000. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Kärkkäinen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Kärkkäinen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Kärkkäinen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Kärkkäinen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Kärkkäinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Kärkkäinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 1 496 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Kärkkäisiä on 7 317.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1938

Kärkkäisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 335 Kärkkäisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kärkkäisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kiuruvesi (110 vainajaa), Pielisjärvi (58) sekä Helsinki (34). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kärkkäinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 231.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1944
Lakanneet yritykset
perust. 1946–2004

Sana Kärkkäinen tai Kärkkäisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Kärkkäinen

Kärkkäinen (paikannimi)Katuosoitteissa

Kärkkäinen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on niemi, saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Kärkkäinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kärkkäinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Kärkkäisenkatu, Kärkkäisentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Kärkkäinen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Kärkkäiset ulkomailla

Ruotsissa Kärkkäinen oli 175 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Kärkkäinen on ollut 8 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

73171758
Kärkkäiset Pohjolassa

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 21 henkeä, joiden sukunimi oli KARKKAINEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кярккяйнен ("Kjarkkjainen") tarkoittaa nimeä Kärkkäinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Kerkäin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Kärkkäinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Karkkainen tai Kaerkkaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Kärkkäinen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: karkkainen.com, karkkainen.fi, karkkainen.info, karkkainen.net, karkkainen.org, karkkaiset.com, karkkaiset.net, karkkainen.eu, karkkainen.name, karkkaiset.eu, karkkaiset.fi, karkkaiset.info, karkkaiset.name, karkkaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Kärkkäinen i Finland. Surname Kärkkäinen in Finland.

©Tuomas Salste