Kartano: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Kartano

Kartano on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Kartanoiden määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 266 max

v. 2014 292

v. 2015 292

v. 2016 292

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Kartano on noin sijalla 2 700.

Kartano on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Kartano ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1921

Kartanoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 34 Kartanon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Kartanoiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sysmä (5 vainajaa) sekä Hauho (3). Valtaosa asui Satakunnassa ja Hämeessä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Kartano, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 18.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1905–1939
Lakanneet yritykset
perust. 1949–2003

Sana Kartano, Kartanon tai Kartanot esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Kartano

Kartano (paikannimi)Katuosoitteissa

Kartano on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 45 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Kartano jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Kartano esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Fallkullan Kartano rak, Gennarbyn Kartanon tie, Högsarin Kartanontie, Ilolan Kartanon tie, Kartanokatu, Kartanokuja, Kartanomutka, Kartanon puistotie, Kartanonahde, Kartanonkaari, Kartanonkatu, Kartanonkuja, Kartanonkulma, Kartanonlenkki, Kartanonpolku, Kartanonraitti, Kartanonrinne, Kartanontie, Kartanorinne, Kartanotie, Kofverhagin Kartanontie, Lappvikin Kartanontie, Lepaan Kartanon tie, Prästkullan Kartanon tie, Santalan Kartanontie, Segersbyn Kartanon tie, Vikomin Kartanontie, Westerkullan Kartano. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Kartano-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Картано tarkoittaa nimeä Kartano. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Cartanå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Kartano olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Kara Kartano tai Kare Kartano.

Samankaltaisia nimiä kuin Kartano

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: kartano.com, kartano.net, kartano.eu, kartano.fi, kartano.info, kartano.name, kartano.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Kartano i Finland. Surname Kartano in Finland.

©Tuomas Salste