Köngäs: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Köngäs

Köngäs on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Könkäiden määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 187 max

v. 2014 279

v. 2015 283

v. 2016 284

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Köngäs on noin sijalla 2 800.

Köngäs on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Köngäs ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Köngäs on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Köngäs on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Köngäs ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 42 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Könkäitä on 284.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1924

Könkäitä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 10 Könkään asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Könkäiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sodankylä (3 vainajaa), Kittilä (3) sekä Rovaniemi (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Köngäs, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 8.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1923
Lakanneet yritykset
perust. 1951–2002

Sana Köngäs tai Könkään esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Köngäs

Köngäs (paikannimi)Katuosoitteissa

Köngäs on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 17 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on koski, kylä/kaupunginosa/kulmakunta, maastokohde, talo sekä virtaveden osa.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Köngäs jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Köngäs esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Köngäspolku, Köngästie, Könkääntie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Köngäs-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Könkäät ulkomailla

Ruotsissa Köngäs oli 27 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 17 henkeä, joiden sukunimi oli KONGAS.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Кёнгяс ("Kjongjas") tarkoittaa nimeä Köngäs. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Nimi kirjoitetaan joskus Kongas tai Koengaes, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Köngäs

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: kongas.com, kongas.fi, kongas.net, kongas.eu, kongas.info, kongas.name, kongas.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Köngäs i Finland. Surname Köngäs in Finland.

©Tuomas Salste