Lappalainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Lappalainen

Lappalainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin yleinen. Noin joka 700:s suomalainen on Lappalainen.

Lappalaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 8100 max

v. 1985 7870

v. 1998 8056

v. 2014 8078

v. 2015 8057

v. 2016 8023

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Lappalainen on 60:nneksi yleisin sukunimi Suomen kansalaisilla.

Lappalainen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Lappalainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 1500–2000. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Lappalainen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Verrattuna muihin sukunimiin Lappalainen on melko pitkä nimi.

Sanan lappalainen merkitys on 'lapinheimoinen, lappalaisten jälkeläinen; syrjäseudun asukas'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Lappalainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Lappalainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Lappalainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Lappalainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Lappalainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 2 011 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Lappalaisia on 8 023.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1934

Lappalaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 391 Lappalaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Lappalaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Iisalmen maalaiskunta (68 vainajaa), Helsinki (42) sekä Liperi (37). Valtaosa asui Savossa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Lappalainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 255.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1943
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2004

Sana Lappalainen, Lappalaisen tai Lappalaiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Lappalainen

Lappalainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Lappalainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, kylä/kaupunginosa/kulmakunta, saari, suo, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Lappalainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Lappalainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lappalaisenkatu, Lappalaisenkuja, Lappalaisentie, Lappalaistenkatu, Lappalaistentie, Sampo Lappalaisen katu. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Lappalainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Lappalaiset ulkomailla

Ruotsissa Lappalainen oli 258 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Lappalainen oli 11 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

802325811
Lappalaiset Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 34 henkeä, joiden sukunimi oli LAPPALAINEN.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 5 henkeä, joiden sukunimi oli LAPPALAINEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Лаппалайнен tarkoittaa nimeä Lappalainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lappalain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Lappalainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Lappi Lappalainen.

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: lappalainen.eu, lappalainen.fi, lappalainen.info, lappalainen.net, lappalainen.org, lappalaiset.fi, lappalaiset.net, lappalainen.com, lappalainen.name, lappalaiset.com, lappalaiset.eu, lappalaiset.info, lappalaiset.name, lappalaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Lappalainen i Finland. Surname Lappalainen in Finland.

©Tuomas Salste