Lax: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Lax

Lax on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Lax-nimisten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1990 328

v. 2014 314

v. 2015 310

v. 2016 308

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lax on noin sijalla 2 600.

Verrattuna muihin sukunimiin Lax on hyvin lyhyt nimi. Lax päättyy x-kirjaimeen, mikä on Suomessa harvinaista. Nimessä on vierasperäinen kirjain (x). Ei-suomenkieliset nimet ovat sukunimistössämme tavallisia. Nimen vierasperäisyys ei aina merkitse sitä, että suku olisi ulkomailta peräisin, sillä supisuomalaisetkin ovat saaneet vieraskielisiä nimiä. Suvun alkuperää ei useinkaan näe suoraan nimestä, vaan sen selvittämiseen tarvitaan sukututkimus.

Lax on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Lax ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1923

Lax-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 30 Lax-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Lax-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Vöyri (4 vainajaa), Mustasaari (4), Helsinki (3), Vaasa (3) sekä Tampere (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Lax, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 38.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1943
Lakanneet yritykset
perust. 1948–1999

Sana Lax esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Lax

Lax (paikannimi)Katuosoitteissa

Lax on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Lax jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Lax esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Laxgränd, Laxleden, Laxstigen, Laxvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Lax-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Lax-suku ulkomailla

Ruotsissa Lax oli 235 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Lax oli 5 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 1 694 henkeä, joiden sukunimi oli LAX.

Tšekissä Lax oli 9 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2000 yhteensä 2 222 henkeä, joiden sukunimi oli LAX.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 93 henkeä, joiden sukunimi oli LAX.

Samankaltaisia nimiä kuin Lax

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: lax.com, lax.fi, lax.info, lax.name, lax.net, lax.org, lax.eu. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Lax i Finland. Surname Lax in Finland.

©Tuomas Salste