Lyyra: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Lyyra

Lyyra on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Lyyrojen määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 332 max

v. 1985 337

v. 2014 461

v. 2015 466

v. 2016 470

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Lyyra on noin sijalla 1 800.

Lyyra on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Lyyra ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1924

Lyyroja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 34 Lyyran asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Lyyrojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Iisalmen maalaiskunta (5 vainajaa), Pieksämäen maalaiskunta (5) sekä Kivijärvi (3). Valtaosa asui Savossa ja Keski-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Lyyra, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 22.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1914–1940
Lakanneet yritykset
perust. 1947–1996

Sana Lyyra, Lyyran tai Lyyrat esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Lyyra

Lyyra (paikannimi)Katuosoitteissa

Lyyra on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Lyyra jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Lyyra esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Lyyrakuja, Lyyrankuja, Lyyranpolku, Lyyrantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Lyyra-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Etunimi Lyyra

Lyyra on myös etunimi. Etunimenä se on kuitenkin Suomessa harvinainen.

Lyyrat ulkomailla

Ruotsissa Lyyra oli 10 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Люура ("Ljuura") tarkoittaa nimeä Lyyra. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Lÿra on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Lyyra olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Lyydi Lyyra.

Samankaltaisia nimiä kuin Lyyra

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: lyyra.com, lyyra.fi, lyyra.eu, lyyra.info, lyyra.name, lyyra.net, lyyra.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Lyyra i Finland. Surname Lyyra in Finland.

©Tuomas Salste