Mähönen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Mähönen

Mähönen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 3 900:s suomalainen on Mähönen.

Mähösten määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1703 max

v. 2014 1440

v. 2015 1422

v. 2016 1416

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Mähönen on noin sijalla 600.

Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Mähönen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Mähönen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Mähönen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Mähönen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Mähönen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Mähönen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 47 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Mähösiä on 1 416.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1926

Mähösiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 114 Mähösen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Mähösten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Iisalmen maalaiskunta (21 vainajaa), Sonkajärvi (14) sekä Sotkamo (11). Valtaosa asui Savossa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Mähönen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 76.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1908–1939
Lakanneet yritykset
perust. 1949–2002

Sana Mähönen tai Mähösen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Mähönen

Mähönen (paikannimi)

Mähönen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Mähönen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Karttapaikan avulla saa Mähönen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Mähöset ulkomailla

Ruotsissa Mähönen oli 25 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 7 henkeä, joiden sukunimi oli MAHONEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мяхёнен ("Mjahjonen") tarkoittaa nimeä Mähönen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Mähöin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Mähönen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Mahonen tai Maehoenen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Mähönen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: mahonen.com, mahonen.fi, mahonen.org, mahonen.eu, mahonen.info, mahonen.name, mahonen.net, mahoset.com, mahoset.eu, mahoset.fi, mahoset.info, mahoset.name, mahoset.net, mahoset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Mähönen i Finland. Surname Mähönen in Finland.

©Tuomas Salste