Martikainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Martikainen

Martikainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin yleinen. Noin joka 1 000:s suomalainen on Martikainen.

Martikaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 5471 max

v. 1985 5342

v. 1998 5599

v. 2014 5675

v. 2015 5682

v. 2016 5663

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Martikainen on noin sijalla 100.

Martikainen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Martikainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 500–1000. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Martikainen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Verrattuna muihin sukunimiin Martikainen on melko pitkä nimi.

Martikainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Martikainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Martikainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Martikainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Martikainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 1 394 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Martikaisia on 5 663.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1936

Martikaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 293 Martikaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Martikaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lapinlahti (31 vainajaa), Valkjärvi (22) sekä Polvijärvi (20). Valtaosa asui Savossa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Martikainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 195.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1897–1944
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2004

Sana Martikainen, Martikaisen tai Martikaiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Martikainen

Martikainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Martikainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on saari.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Martikainen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Martikainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Martikaisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Martikainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Martikaiset ulkomailla

Ruotsissa Martikainen oli 176 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 5 henkeä, joiden sukunimi oli MARTIKAINEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мартикайнен tarkoittaa nimeä Martikainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Marticain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Martikainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Martin Martikainen tai Martina Martikainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Martikainen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: martikainen.com, martikainen.eu, martikainen.fi, martikainen.info, martikaiset.com, martikaiset.net, martikainen.name, martikainen.net, martikainen.org, martikaiset.eu, martikaiset.fi, martikaiset.info, martikaiset.name, martikaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Martikainen i Finland. Surname Martikainen in Finland.

©Tuomas Salste