Matilainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Matilainen

Matilainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 1 800:s suomalainen on Matilainen.

Matilaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 3202 max

v. 1985 3058

v. 2014 3128

v. 2015 3111

v. 2016 3121

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Matilainen on noin sijalla 250.

Matilainen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Matilainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Matilainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Matilainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Matilainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Matilainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Matilainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 482 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Matilaisia on 3 121.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1935

Matilaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 179 Matilaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Matilaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Hankasalmi (42 vainajaa), Ristiina (21) sekä Rautalampi (20). Valtaosa asui Keski- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Matilainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 115.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1903–1941
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2004

Sana Matilainen tai Matilaisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Matilainen

Matilainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Matilainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, suo sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Matilainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Matilainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Matilaisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Matilainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Matilaiset ulkomailla

Ruotsissa Matilainen oli 87 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Матилайнен tarkoittaa nimeä Matilainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Matilain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Matilainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Matilda Matilainen tai Matias Matilainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Matilainen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: matilainen.com, matilainen.eu, matilainen.fi, matilainen.info, matilainen.net, matilainen.org, matilainen.name, matilaiset.com, matilaiset.eu, matilaiset.fi, matilaiset.info, matilaiset.name, matilaiset.net, matilaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Matilainen i Finland. Surname Matilainen in Finland.

©Tuomas Salste