Meriläinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Meriläinen

Meriläinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 1 800:s suomalainen on Meriläinen.

Meriläisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 2716 max

v. 2014 3086

v. 2015 3082

v. 2016 3075

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Meriläinen on noin sijalla 250.

Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Meriläinen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Meriläinen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Meriläinen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Meriläinen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Meriläinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Meriläinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 495 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Meriläisiä on 3 075.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1936

Meriläisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 160 Meriläisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Meriläisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sotkamo (44 vainajaa), Nurmeksen maalaiskunta (27) sekä Pielisjärvi (16). Valtaosa asui entisessä Oulun läänissä ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Meriläinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 106.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1897–1939
Lakanneet yritykset
perust. 1946–2003

Sana Meriläinen, Meriläisen tai Meriläiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Meriläinen

Meriläinen (paikannimi)Katuosoitteissa

Meriläinen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta, metsäalue sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Meriläinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Meriläinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Meriläisenperä, Meriläisentie, Meriläistentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Meriläinen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Meriläiset ulkomailla

Ruotsissa Meriläinen oli 130 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Merilæinen oli 5 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мериляйнен ("Meriljainen") tarkoittaa nimeä Meriläinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Meriläin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Meriläinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Merilainen tai Merilaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Merili Meriläinen tai Mert Meriläinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Meriläinen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: merilainen.com, merilainen.fi, merilainen.net, merilainen.org, merilainen.eu, merilainen.info, merilainen.name, merilaiset.com, merilaiset.eu, merilaiset.fi, merilaiset.info, merilaiset.name, merilaiset.net, merilaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Meriläinen i Finland. Surname Meriläinen in Finland.

©Tuomas Salste