Murto: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Murto

Murto on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 4 400:s suomalainen on Murto.

Murtojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1308 max

v. 1985 1188

v. 2014 1245

v. 2015 1248

v. 2016 1251

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Murto on noin sijalla 700.

Murto on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Murto ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Murto on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Murto on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Murto ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 32 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Murtoja on 1 251.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1941

Murtoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 133 Murron asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Murtojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (6 vainajaa), Suojärvi (6) sekä Turku (6).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Murto, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 107.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1943
Lakanneet yritykset
perust. 1946–2002

Sana Murto tai Murron esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Murto

Murto (paikannimi)Katuosoitteissa

Murto on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 146 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta, maastokohde, metsäalue, pelto/niitty, suo, talo sekä virtaveden osa.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Murto jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Murto esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Murron kylätie, Murron myllytie, Murronhaara, Murronkaari, Murronkatu, Murronkuja, Murronmaantie, Murronmutka, Murronperä, Murronpolku, Murronraitti, Murrontie, Murto, Murtokatu, Murtokuja, Murtomaantie, Murtopolku, Murtorinne, Murtotie, Murtovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Murto-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Murrot ulkomailla

Ruotsissa Murto oli 62 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 53 henkeä, joiden sukunimi oli MURTO.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2000 yhteensä 232 henkeä, joiden sukunimi oli MURTO.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 8 henkeä, joiden sukunimi oli MURTO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Мурто tarkoittaa nimeä Murto. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Muru Murto tai Murad Murto.

Samankaltaisia nimiä kuin Murto

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: murto.com, murto.eu, murto.fi, murto.name, murto.net, murto.info, murto.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Murto i Finland. Surname Murto in Finland.

©Tuomas Salste