Pärnänen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Pärnänen

Pärnänen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on Pärnänen.

Pärnästen määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 845 max

v. 1985 752

v. 1998 761

v. 2014 662

v. 2015 657

v. 2016 650

v. 2017 642

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pärnänen on noin sijalla 1 300.

Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Pärnänen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1934

Pärnäsiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 109 Pärnäsen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Pärnästen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Sortavalan maalaiskunta (10 henkeä), Helsinki (10) sekä Rantasalmi (9). Valtaosa asui Savossa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pärnänen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 53.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1944
Yritykset
perust. –2012

Sana Pärnänen tai Pärnäsen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pärnänen

Pärnänen (paikannimi)Pärnänen (karttanimi)

Pärnänen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari, talo, vesialue sekä virtavesi.

Nyky-Suomen lisäksi Pärnänen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 14 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pärnänen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Pärnänen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pärnäsenkuja, Pärnäsentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Pärnäset ulkomailla

Ruotsissa Pärnänen oli 40 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пярнянен ("Pjarnjanen") tarkoittaa nimeä Pärnänen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pernäin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Pärnänen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Parnanen tai Paernaenen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pär Pärnänen.

Samankaltaisia nimiä kuin Pärnänen

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Pärnänen, Finland.

©Tuomas Salste