Raatikainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Raatikainen

Raatikainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 2 200:s suomalainen on Raatikainen.

Raatikaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 2 575 max

v. 2014 2 571

v. 2015 2 564

v. 2016 2 558

v. 2017 2 548

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Raatikainen on noin sijalla 350.

Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Raatikainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Verrattuna muihin sukunimiin Raatikainen on melko pitkä nimi.

Raatikainen on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Raatikainen on suojattu 1921 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Raatikainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Raatikainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Raatikainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 151 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Raatikaisia on 2 548.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1927

Raatikaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 291 Raatikaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Raatikaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Viitasaari (32 henkeä), Maaninka (23) sekä Pielavesi (21). Valtaosa asui Keski- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Raatikainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 176.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1942
Yritykset
perust. –2015

Sana Raatikainen tai Raatikaisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Raatikainen

Raatikainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Raatikainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Raatikainen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Raatikainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Raatikaistentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Raatikaiset ulkomailla

Ruotsissa Raatikainen oli 73 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Раатикайнен tarkoittaa nimeä Raatikainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Raticain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Raatikainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Raakel Raatikainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Raatikainen

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Raatikainen, Finland.

©Tuomas Salste