Ranta: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ranta

Ranta on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 1 100:s suomalainen on Ranta.

Rantojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 5 160 max

v. 1985 4 840

v. 2014 5 003

v. 2015 4 993

v. 2016 4 975

v. 2017 4 961

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ranta on noin sijalla 150.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Ranta on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Ranta on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Ranta ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 446 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Rantoja on 4 961.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1932

Rantoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 562 Rannan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Rantojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (46 henkeä), Tampere (19) sekä Turku (17). Valtaosa asui Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ranta, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 310.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1944
Yritykset
perust. –2016

Sana Ranta tai Rannan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Ranta

Ranta (paikannimi)Ranta (karttanimi)

Ranta on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 187 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Ranta esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ranta jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Ranta esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Eerolan Rantatie, Eteläinen Rantakatu, Eteläinen Rantatie, Hinnerjoen Rantatie, II Rantakuja, Itäinen Rantakatu, Itäinen Rantatie, IV Rantakuja, Kautun Rantatie, Kivesjärven Rantatie, Kiviniemen Rantatie, Kyrönlahden Rantatie, Läntinen Rantakatu, Läntinen Rantatie, Neverkärrin Rantatie, Parattulan Rantatie, Pohjoinen Rantakatu, Pohjoinen Rantatie, Rannankaari, Rannankatu, Rannankuja, Rannankulma, Rannanmaantie, Rannanperä, Rannanpohja, Rannanpolku, Rannanraitti, Rannantie, Ranta, Ranta venäläntie, Rantahaara, Rantaharju, Rantakaari, Rantakaarre, Rantakatu, Rantakuja, Rantakulma, Rantamaantie, Rantamutka, Rantapisto, Rantapolku, Rantapuistikko, Rantapuisto, Rantaraitti, Rantarinne, Rantataival, Rantatanhua, Rantatie, Rantavahe, Rantaväylä, Rantojentie, Rågön Rantatie, Sopalan Rantatie, Tärkkisten Rantatie, Vanha Rantatie, Vesajärven Rantatie, Viuhan Rantatie, Väisäsen Rantatie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Rannat ulkomailla

Ruotsissa Ranta oli 248 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Ranta oli 5 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Ranta on ollut 13 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

496124813
Rannat Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 34 henkeä, joiden sukunimi oli RANTA.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 1 004 henkeä, joiden sukunimi oli RANTA. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ранта tarkoittaa nimeä Ranta. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Rana Ranta tai Ransa Ranta.

Samankaltaisia nimiä kuin Ranta

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Ranta, Finland.

©Tuomas Salste