Riihimäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Riihimäki

Riihimäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 2 500:s suomalainen on Riihimäki.

Riihimäkien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 915 max

v. 1985 1 886

v. 1998 1 986

v. 2014 2 216

v. 2015 2 237

v. 2016 2 239

v. 2017 2 248

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Riihimäki on noin sijalla 350.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Riihimäki on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Riihimäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Riihimäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 238 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Riihimäkiä on 2 248.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Riihimäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 193 Riihimäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Riihimäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (10 henkeä), Tampere (9), Lapua (6), Jurva (6), Saarijärvi (6) sekä Kankaanpää (6). Valtaosa asui Keski- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Riihimäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 102.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1944
Yritykset
perust. –2016

Sana Riihimäki tai Riihimäen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Riihimäki

Riihimäki (paikannimi)Riihimäki (karttanimi)

Riihimäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 362 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on asutuskohde; kaupunki; kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty; rautatieliikennepaikka sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Riihimäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 46 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Riihimäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Riihimäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Juho Riihimäen tie, Riihimäen kantatie, Riihimäenkatu, Riihimäenkuja, Riihimäentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Riihimäet ulkomailla

Ruotsissa Riihimäki oli 76 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Рийхимяки ("Rijhimjaki") tarkoittaa nimeä Riihimäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Rijhimäkj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Riihimäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Riihimaki tai Riihimaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Riia Riihimäki tai Riiko Riihimäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Riihimäki

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Riihimäki, Finland.

©Tuomas Salste