Risto: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Risto

Risto on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Ristojen määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 201 max

v. 2014 252

v. 2015 252

v. 2016 255

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Risto on noin sijalla 3 100.

Risto on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Risto ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Risto on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Risto on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Risto ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 17 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Risto-nimisiä on 255.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1930

Risto-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 16 Riston asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ristojen yleisin asuinpaikka oli Karunki (3 vainajaa).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Risto, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 6.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1896–1944
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2005

Sana Risto, Riston tai Ristot esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Risto

Risto (paikannimi)Katuosoitteissa

Risto on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on pelto/niitty, saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Risto jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Risto esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Risto Kallion raitti, Risto Rytin katu, Risto Rytin kuja, Risto Rytin tie, Risto Rytis gränd, Risto Rytis väg, Ristonkatu, Ristonkuja, Ristonmaantie, Ristonpolku, Ristonraitti, Ristontie, Ristostigen, Ristovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Risto-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Etunimi Risto

Risto on myös miehen etunimi. Vuonna 2016 Risto oli yhtenä etunimenä 22 526 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 120:s mies oli etunimeltään Risto. Juuri etunimenä Risto onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 255 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (19 397 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (3 129).

Ristot ulkomailla

Ruotsissa Risto oli 77 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Risto oli 43 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Risto on ollut 6 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

25577643
Ristot Pohjolassa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ристо tarkoittaa nimeä Risto. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Ristomatti Risto tai Rista Risto.

Samankaltaisia nimiä kuin Risto

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: risto.com, risto.eu, risto.fi, risto.info, risto.net, risto.org, risto.name, ristot.com, ristot.eu, ristot.fi, ristot.info, ristot.name, ristot.net, ristot.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Risto i Finland. Surname Risto in Finland.

©Tuomas Salste