Rita: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Rita

Rita on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Ritojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 269 max

v. 2014 224

v. 2015 231

v. 2016 229

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Rita on noin sijalla 3 400.

Verrattuna muihin sukunimiin Rita on lyhyt nimi.

Rita on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Rita ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Ritoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 21 Ridan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ritojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ruokolahti (10 vainajaa), Kälviä (6) sekä Rautjärvi (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Rita, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 10.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1910–1941
Lakanneet yritykset
perust. 1946–2005

Sana Rita esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Rita

Rita (paikannimi)Katuosoitteissa

Rita on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta, maastokohde sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Rita jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Rita esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ridantie, Rita, Ritakatu, Ritakierros, Ritakuja, Ritakulma, Ritamaantie, Ritapisto, Ritapolku, Ritarinne, Ritastigen, Ritatie, Ritavägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Rita-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Etunimi Rita

Rita on myös naisen etunimi. Vuonna 2016 Rita oli yhtenä etunimenä 2 052 naisella, mikä tarkoittaa, että noin joka 1 300:s nainen oli etunimeltään Rita. Juuri etunimenä Rita onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 229 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten ensimmäisenä etunimenä (1 793 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (259).

Ridat ulkomailla

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 307 henkeä, joiden sukunimi oli RITA.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2000 yhteensä 1 225 henkeä, joiden sukunimi oli RITA.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 17 henkeä, joiden sukunimi oli RITA.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Рита tarkoittaa nimeä Rita. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Ritu Rita.

Samankaltaisia nimiä kuin Rita

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: rita.com, rita.eu, rita.info, rita.net, rita.org, rita.fi, rita.name. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Rita i Finland. Surname Rita in Finland.

©Tuomas Salste