Ruotsalainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ruotsalainen

Ruotsalainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin yleinen. Noin joka 1 000:s suomalainen on Ruotsalainen.

Ruotsalaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 5426 max

v. 1985 5347

v. 2014 5661

v. 2015 5656

v. 2016 5647

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ruotsalainen on noin sijalla 100.

Ruotsalainen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Ruotsalainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 1500–2000. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Ruotsalainen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Verrattuna muihin sukunimiin Ruotsalainen on melko pitkä nimi.

Sanan ruotsalainen merkitys on 'ruotsalainen; Ruotsin hallinnassa olleen Suomen asukas erotukseksi venäjänuskoisista'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Ruotsalainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Ruotsalainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Ruotsalainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Ruotsalainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Ruotsalainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 1 732 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Ruotsalaisia on 5 647.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Ruotsalaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 233 Ruotsalaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ruotsalaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lapinlahti (55 vainajaa), Kiuruvesi (44) sekä Pielavesi (31). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Savossa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ruotsalainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 137.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1897–1942
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2004

Sana Ruotsalainen, Ruotsalaisen tai Ruotsalaiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Ruotsalainen

Ruotsalainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Ruotsalainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari, suo, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Ruotsalainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Ruotsalainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ruotsalainen, Ruotsalaisenraitti, Ruotsalaistentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Ruotsalainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Ruotsalaiset ulkomailla

Ruotsissa Ruotsalainen oli 172 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Руотсалайнен tarkoittaa nimeä Ruotsalainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Rootzalain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Ruotsalainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Ruotsalainen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: ruotsalainen.com, ruotsalainen.eu, ruotsalainen.info, ruotsalainen.net, ruotsalainen.org, ruotsalaiset.net, ruotsalainen.fi, ruotsalainen.name, ruotsalaiset.com, ruotsalaiset.eu, ruotsalaiset.fi, ruotsalaiset.info, ruotsalaiset.name, ruotsalaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Ruotsalainen i Finland. Surname Ruotsalainen in Finland.

©Tuomas Salste