Sakko: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sakko

Sakko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Sakkojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 309 max

v. 2014 307

v. 2015 309

v. 2016 312

v. 2017 315

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sakko on noin sijalla 2 600.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1932

Sakkoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 30 Sakon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sakkojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Paavola (5 henkeä), Rantsila (5), Vihanti (4) sekä Ylivieska (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sakko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 16.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Sakko

Sakko (paikannimi)Katuosoitteissa

Sakko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Sakko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Sakko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Jöns Sakkos gata, Jösse Sakon katu, Sakkovägen, Sakonkatu, Sakontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Sakot ulkomailla

Ruotsissa Sakko oli 67 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Sakko on ollut 6 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

315676
Sakot Pohjolassa

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 6 henkeä, joiden sukunimi oli SAKKO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сакко tarkoittaa nimeä Sakko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sackå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Sakko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Sakke Sakko.

Samankaltaisia nimiä kuin Sakko

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Sakko, Finland.

©Tuomas Salste