Sampo: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sampo

Sampo on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Sampojen määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1985 108

v. 2014 135

v. 2015 134

v. 2016 133

v. 2017 135

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sampo on noin sijalla 5 300.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1903-1925

Sampoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 11 Sammon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sampojen yleisin asuinpaikka oli Pori (3 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sampo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1893–1942
Yritykset
perust. –2016

Sana Sampo tai Sammon esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Sampo

Sampo (paikannimi)Katuosoitteissa

Sampo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Sampo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Sampo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Sammon valtatie, Sammonaukio, Sammonkaari, Sammonkatu, Sammonkuja, Sammonpolku, Sammonrinne, Sammonsilta, Sammontie, Sammontori, Sampo Lappalaisen katu, Sampo Lappelills gatan, Sampogatan, Sampogränden, Sampokuja, Sampotie, Sampovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Sampo

Sampo on myös miehen etunimi. Vuonna 2017 Sampo oli yhtenä etunimenä 3 389 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 800:s mies oli etunimeltään Sampo. Juuri etunimenä Sampo onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 135 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (2 976 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (413).

Sammot ulkomailla

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 203 henkeä, joiden sukunimi oli SAMPO. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сампо tarkoittaa nimeä Sampo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sambå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Sampo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Samppa Sampo tai Samira Sampo.

Samankaltaisia nimiä kuin Sampo

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Sampo, Finland.

©Tuomas Salste