Saraste: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Saraste

Saraste on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Sarasteiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 166 max

v. 2014 248

v. 2015 251

v. 2016 252

v. 2017 251

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Saraste on noin sijalla 3 100.

Saraste on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Saraste on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1919

Sarasteita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 19 Sarasteen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sarasteiden yleisin asuinpaikka oli Viipuri (5 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Saraste, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 13.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1907–1934
Yritykset
perust. 1949–2012

Sana Saraste esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Saraste

Saraste (paikannimi)Katuosoitteissa

Saraste on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Saraste jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Saraste esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Sarasteentie, Sarastekatu. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Saraste

Saraste on myös naisen etunimi. Vuonna 2017 Saraste oli yhtenä etunimenä 12 naisella. Sukunimenä Saraste on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 251 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten toisena tai kolmantena etunimenä (10 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (2).

Sarasteet ulkomailla

Ruotsissa Saraste oli 10 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Saraste oli 5 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сарасте tarkoittaa nimeä Saraste. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Sara Saraste.

Samankaltaisia nimiä kuin Saraste

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Saraste, Finland.

©Tuomas Salste