Särkkä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Särkkä

Särkkä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme melko yleinen. Noin joka 6 000:s suomalainen on Särkkä.

Särkkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 911 max

v. 1985 862

v. 2014 868

v. 2015 867

v. 2016 862

v. 2017 863

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Särkkä on noin sijalla 1 000.

Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Särkkä-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Särkkä on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Särkkä on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Särkkä ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 91 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Särkkiä on 863.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1923

Särkkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 101 Särkän asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Särkkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ristiina (18 henkeä), Helsinki (8), Suomenniemi (7) sekä Toivakka (7).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Särkkä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 57.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1907–1944
Yritykset
perust. 1946–2007

Sana Särkkä tai Särkän esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Särkkä

Särkkä (paikannimi)Särkkä (karttanimi)

Särkkä on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 86 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; niemi; pelto/niitty; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Särkkä esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Särkkä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Särkkä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Särkkä, Särkkäkuja, Särkkäpolku, Särkkätie, Särkän rantatie, Särkänahde, Särkänharju, Särkänkatu, Särkänkuja, Särkänkärki, Särkänlaita, Särkänperä, Särkänraitti, Särkänsivu, Särkäntie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Särkät ulkomailla

Ruotsissa Särkkä oli 30 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сярккя ("Sjarkkja") tarkoittaa nimeä Särkkä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Serkä on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Särkkä olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Sarkka tai Saerkkae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Särkkä

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Särkkä, Finland.

©Tuomas Salste