Sarkkinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sarkkinen

Sarkkinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 4 700:s suomalainen on Sarkkinen.

Sarkkisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 134 max

v. 2014 1 204

v. 2015 1 199

v. 2016 1 196

v. 2017 1 185

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sarkkinen on noin sijalla 800.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Sarkkinen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Sarkkinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Sarkkinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 64 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Sarkkisia on 1 185.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1936

Sarkkisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 102 Sarkkisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sarkkisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Oulunsalo (25 henkeä), Pielisjärvi (24) sekä Haukipudas (10). Lähes kaikki asuivat Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sarkkinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 61.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1928

Sana Sarkkisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisella kartalla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Sarkkinen

Sarkkinen (paikannimi)Katuosoitteissa

Sarkkinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on pelto/niitty, suo, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Sarkkinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Sarkkinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Sarkkisenmutka, Sarkkisentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Sarkkiset ulkomailla

Ruotsissa Sarkkinen oli 56 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Sarkkinen oli 17 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

11855617
Sarkkiset Pohjolassa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 157 henkeä, joiden sukunimi oli SARKKINEN. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сарккинен tarkoittaa nimeä Sarkkinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sarkin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Sarkkinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Sara Sarkkinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Sarkkinen

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Sarkkinen, Finland.

©Tuomas Salste