Sköld: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sköld

Sköld on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme melko harvinainen.

Sköld-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 70

v. 2015 70

v. 2016 70

v. 2017 69

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sköld on noin sijalla 8 900.

Sköld-nimen harvinaisuus ei ole Suomessa mitenkään poikkeuksellista. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Sköld-nimisten enemmistö on naisia. Vuonna 2016 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 61 %.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä. Sukututkimuksessa voidaan puhekieltä arvioida mm. siitä, missä päin suku on asunut.

Ruotsin kielessä sköld tarkoittaa ainakin seuraavaa: 'kilpi, selkäkuori, vaakuna'. Selitys on 1865 julkaistusta sanakirjasta. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1928

Sköld-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 18 Sköld-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sköld-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (5 henkeä), Inkoo (5), Jämsä (3) sekä Turku (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sköld, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 13.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1906
Yritykset
perust. 1953–1982

Sana Sköld esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Sköld osoitteissa

Katuosoitteissa

Sana Sköld esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Sköldgränden, Sköldvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Sköld-suku ulkomailla

Ruotsissa Sköld oli 5 169 ihmisen sukunimi vuonna 2015. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Skøld oli 63 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Sköld on ollut 26 ihmisen sukunimi vuonna 2016. Tanskalaisittain kirjoitettu Skøld on puolestaan ollut 9 hengellä.

6951693563
Sköld Pohjolassa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 283 henkeä, joiden sukunimi oli SKOLD. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Nimi kirjoitetaan joskus Skold tai Skoeld, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Sköld, Finland.

©Tuomas Salste