Stam: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Stam

Stam on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on yleinen Hollannissa. Sen sijaan Suomessa se on melko harvinainen.

Stam-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 95

v. 2015 96

v. 2016 95

v. 2017 94

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Stam on noin sijalla 7 000.

Stam-nimen harvinaisuus ei ole Suomessa mitenkään poikkeuksellista. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Stam on lyhyt nimi. Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä. Sukututkimuksessa voidaan puhekieltä arvioida mm. siitä, missä päin suku on asunut.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1894-1922

Stam-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 17 Stam-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Stam-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ruotsinpyhtää (4 henkeä) sekä Tenhola (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Stam, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 9.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Stam

Stam (paikannimi)Katuosoitteissa

Stam on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Stam jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Stam esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Gamla Stamvägen, Stamgränden, Stamväg, Stamvägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Stam-suku ulkomailla

Ruotsissa Stam oli 239 ihmisen sukunimi vuonna 2015. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Norjassa Stam oli 25 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

9423925
Stam Pohjolassa

Hollannissa Stam oli 9 637 ihmisen sukunimi vuonna 2007.

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 37 henkeä, joiden sukunimi oli STAM.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 1 495 henkeä, joiden sukunimi oli STAM. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 99 henkeä, joiden sukunimi oli STAM.

Tiesitkö, että...

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Staffan Stam.

Samankaltaisia nimiä kuin Stam

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Stam, Finland.

©Tuomas Salste