Tapio: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Tapio

Tapio on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 3 100:s suomalainen on Tapio.

Tapioiden määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1534 max

v. 2014 1780

v. 2015 1777

v. 2016 1780

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Tapio on noin sijalla 500.

Sanan tapio merkitys on 'metsä, metsänhaltija'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Tapio on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Tapio ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Tapio on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Tapio on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Tapio ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 360 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Tapioita on 1 780.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1933

Tapioita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 110 Tapion asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Tapioiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rovaniemen maalaiskunta (14 vainajaa), Vähäkyrö (11) sekä Ii (9). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Tapio, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 64.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1898–1944
Lakanneet yritykset
perust. 1946–2004

Sana Tapio, Tapion tai Tapiot esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Tapio

Tapio (paikannimi)Katuosoitteissa

Tapio on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 33 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta, saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Tapio jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Tapio esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Matti Tapion katu, Tapio Wirkkalan polku, Tapio Wirkkalas stig, Tapiogatan, Tapiogränd, Tapiogränden, Tapionaukio, Tapionharju, Tapionkaari, Tapionkatu, Tapionkuja, Tapionmutka, Tapionpolku, Tapionportti, Tapionraitti, Tapionrinne, Tapiontaival, Tapiontanhua, Tapiontie, Tapiontori, Tapioplatsen, Tapioporten, Tapiostigen, Tapiotorget, Tapiovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Tapio-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Etunimi Tapio

Tapio on myös miehen etunimi. Vuonna 2016 Tapio oli yhtenä etunimenä 117 650 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 20:s mies oli etunimeltään Tapio. Juuri etunimenä Tapio onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 1 780 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (107 492 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (10 158).

Tapiot ulkomailla

Ruotsissa Tapio oli 174 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Tapio oli 113 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

1780174113
Tapiot Pohjolassa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2000 yhteensä 281 henkeä, joiden sukunimi oli TAPIO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Тапио tarkoittaa nimeä Tapio. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Tapani Tapio.

Samankaltaisia nimiä kuin Tapio

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: tapio.com, tapio.eu, tapio.fi, tapio.net, tapio.org, tapiot.com, tapiot.fi, tapio.info, tapio.name, tapiot.eu, tapiot.info, tapiot.name, tapiot.net, tapiot.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Tapio i Finland. Surname Tapio in Finland.

©Tuomas Salste