Torkkeli: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Torkkeli

Torkkeli on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on Torkkeli.

Torkkelien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 706 max

v. 2014 624

v. 2015 616

v. 2016 607

v. 2017 602

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Torkkeli on noin sijalla 1 500.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1933

Torkkeleja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 107 Torkkelin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Torkkelien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Koiviston maalaiskunta (16 henkeä), Muolaa (11) sekä Räisälä (7). Valtaosa asui Itä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Torkkeli, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 60.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1943
Yritykset
perust. 1947–2012

Sana Torkkeli tai Torkkelin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Torkkeli

Torkkeli (paikannimi)Torkkeli (karttanimi)

Torkkeli on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 17 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Torkkeli esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Torkkeli jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Torkkeli esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Torkkeli, Torkkelinkatu, Torkkelinkuja, Torkkelinpolku, Torkkelintie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Torkkelit ulkomailla

Ruotsissa Torkkeli oli 35 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Torkkeli on ollut 8 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

602358
Torkkelit Pohjolassa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Торккели tarkoittaa nimeä Torkkeli. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Torkelj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Torkkeli olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Tor Torkkeli tai Tora Torkkeli.

Samankaltaisia nimiä kuin Torkkeli

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Torkkeli, Finland.

©Tuomas Salste