Turkulainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Turkulainen

Turkulainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Turkulaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 263 max

v. 1985 261

v. 1998 269

v. 2014 283

v. 2015 280

v. 2016 281

v. 2017 281

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Turkulainen on noin sijalla 2 800.

Verrattuna muihin sukunimiin Turkulainen on melko pitkä nimi.

Sanan turkulainen merkitys on 'Turusta tullut; Turun (luterilaisen) kirkon alainen, ei ortodoksi'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1924

Turkulaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 31 Turkulaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Turkulaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Parikkala (6 henkeä), Saari (5) sekä Jaakkima (4). Valtaosa asui Varsinais-Suomessa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Turkulainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 16.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1925–1936
Yritykset
perust. 1958–2007

Sana Turkulainen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Turkulainen

Turkulainen (karttanimi)Katuosoitteissa

Nimi Turkulainen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Turkulainen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Turkulainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Turkulaisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Turkulaiset ulkomailla

Ruotsissa Turkulainen oli 16 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Туркулайнен tarkoittaa nimeä Turkulainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Turgulain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Turkulainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Turkka Turkulainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Turkulainen

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Turkulainen, Finland.

©Tuomas Salste