Ukko: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Ukko

Ukko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin harvinainen.

Ukkojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 60 max

v. 2015 32

v. 2016 33

v. 2017 33

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2015–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Ukko on noin sijalla 15 000.

Ukko-nimen harvinaisuus ei ole Suomessa mitenkään poikkeuksellista. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Ukko on lyhyt nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887-1914

Ukkoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 16 Ukon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Ukkojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Koiviston maalaiskunta (5 henkeä), Jaala (3) sekä Valkeala (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Ukko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 10.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1915–1942
Yritykset
perust. –2015

Sana Ukko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Ukko

Ukko (paikannimi)Katuosoitteissa

Ukko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Ukko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Ukko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Ukko Paavontie, Ukko Suden tie, Ukko Susi vägen, Ukkokuja, Ukonkaari, Ukonkatu, Ukonkuja, Ukonmutka, Ukonpiha, Ukonpolku, Ukonrinne, Ukontaival, Ukontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Ukko

Ukko on myös miehen etunimi. Vuonna 2017 Ukko oli yhtenä etunimenä 2 012 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 1 400:s mies oli etunimeltään Ukko. Juuri etunimenä Ukko onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 33 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Укко tarkoittaa nimeä Ukko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Vckå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Ukko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Ukko

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Ukko, Finland.

©Tuomas Salste