Vähä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vähä

Vähä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Vähien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 218 max

v. 2014 372

v. 2015 376

v. 2016 383

v. 2017 385

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vähä on noin sijalla 2 200.

Verrattuna muihin sukunimiin Vähä on lyhyt nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vähä on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Vähä on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vähä ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 107 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vähiä on 385.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1888-1929

Vähiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 33 Vähän asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vähien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rantsila (7 henkeä), Helsinki (5), Liminka (3) sekä Karunki (3). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Pohjois-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vähä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 17.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1921–1940
Yritykset
perust. 1945–2015

Sana Vähä esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vähä

Vähä (paikannimi)Katuosoitteissa

Vähä on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vähä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Vähä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vähä Hämeenkatu, Vähä Kihtiluoto, Vähä Kuivanuorontie, Vähä Kukkarontie, Vähä Kuusikari, Vähä Lamuntie, Vähä Suojärventie, Vähäkatu, Vähäkuja, Vähäkulma, Vähämaantie, Vähäntie, Vähäperä, Vähätie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Vähät ulkomailla

Ruotsissa Vähä oli 19 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вяхя ("Vjahja") tarkoittaa nimeä Vähä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Nimi kirjoitetaan joskus Vaha tai Vaehae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Vähä

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Vähä, Finland.

©Tuomas Salste