Vainikainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vainikainen

Vainikainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 4 500:s suomalainen on Vainikainen.

Vainikaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1240 max

v. 2014 1224

v. 2015 1224

v. 2016 1228

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vainikainen on noin sijalla 700.

Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Vainikainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Verrattuna muihin sukunimiin Vainikainen on melko pitkä nimi.

Vainikainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Vainikainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Wainikainen. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1928

Vainikaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 84 Vainikaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vainikaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kuopion maalaiskunta (11 vainajaa), Helsinki (9) sekä Pielavesi (9). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vainikainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 43.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1920–1936
Lakanneet yritykset
perust. 1947–2001

Sana Vainikainen tai Vainikaisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Vainikainen

Vainikainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Vainikainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, maastokohde, saari, suo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Vainikainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Vainikainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vainikaisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Vainikainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Vainikaiset ulkomailla

Ruotsissa Vainikainen oli 54 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вайникайнен tarkoittaa nimeä Vainikainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wainicain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Vainikainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Vaili Vainikainen tai Vaito Vainikainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Vainikainen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: vainikainen.com, vainikainen.fi, vainikaiset.fi, vainikainen.eu, vainikainen.info, vainikainen.name, vainikainen.net, vainikainen.org, vainikaiset.com, vainikaiset.eu, vainikaiset.info, vainikaiset.name, vainikaiset.net, vainikaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Vainikainen i Finland. Surname Vainikainen in Finland.

©Tuomas Salste