Vainio: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vainio

Vainio on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme varsin yleinen. Noin joka 800:s suomalainen on Vainio.

Vainioiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 7210 max

v. 1985 6914

v. 1998 6909

v. 2014 6913

v. 2015 6919

v. 2016 6906

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Vainio on 85:nneksi yleisin sukunimi Suomen kansalaisilla.

Vainio on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Vainio ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Wainio. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vainio on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Vainio on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vainio ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 1 257 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vainioita on 6 906.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1931

Vainioita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 450 Vainion asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vainioiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (80 vainajaa), Turku (34) sekä Tampere (17). Valtaosa asui Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vainio, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 350.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1902–1944
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2005

Sana Vainio, Vainion tai Vainiot esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Vainio

Vainio (paikannimi)Katuosoitteissa

Vainio on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 306 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä/kaupunginosa/kulmakunta, maastokohde, metsäalue, pelto/niitty, rakennus, suo sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Vainio jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Vainio esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Juha Vainion katu, Vainio, Vainiogränden, Vainiokatu, Vainiokuja, Vainionkatu, Vainionkuja, Vainionmutka, Vainionpolku, Vainionraitti, Vainionrinne, Vainiontie, Vainiopolku, Vainiotie, Väinö Vainiontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Vainio-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Vainiot ulkomailla

Ruotsissa Vainio oli 177 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Vainio oli 16 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Vainio on ollut 14 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

69061771416
Vainiot Pohjolassa

Espanjassa oli vuonna 2014 yhteensä 24 henkeä, joiden sukunimi oli VAINIO.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 13 henkeä, joiden sukunimi oli VAINIO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вайнио tarkoittaa nimeä Vainio. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wainiå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Vainio olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Vaili Vainio tai Vaito Vainio.

Samankaltaisia nimiä kuin Vainio

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: vainio.com, vainio.eu, vainio.fi, vainio.net, vainio.org, vainiot.com, vainiot.fi, vainiot.net, vainio.info, vainio.name, vainiot.eu, vainiot.info, vainiot.name, vainiot.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Vainio i Finland. Surname Vainio in Finland.

©Tuomas Salste