Väisänen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Väisänen

Väisänen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme erittäin yleinen. Noin joka 500:s suomalainen on Väisänen.

Väisästen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 10258 max

v. 1985 9653

v. 1998 10070

v. 2014 10154

v. 2015 10097

v. 2016 10074

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Väisänen on 34:nneksi yleisin sukunimi Suomen kansalaisilla.

Väisänen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Väisänen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla yli 2000. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Väisänen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Väisänen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Väisänen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Väisänen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Väisänen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Väisänen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 4 377 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Väisäsiä on 10 074.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1938

Väisäsiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 461 Väisäsen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Väisästen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Puolanka (55 vainajaa), Helsinki (50) sekä Lapinlahti (49). Valtaosa asui entisessä Oulun läänissä ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Väisänen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 299.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1919–1943
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2003

Sana Väisänen tai Väisäsen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Väisänen

Väisänen (paikannimi)Katuosoitteissa

Väisänen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 15 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Väisänen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Väisänen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Väisäsen Rantatie, Väisäsentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Väisänen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Väisäset ulkomailla

Ruotsissa Väisänen oli 415 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Væisænen oli 8 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

100744158
Väisäset Pohjolassa

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 6 henkeä, joiden sukunimi oli VAISANEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вяйсянен ("Vjaisjanen") tarkoittaa nimeä Väisänen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wäisäin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Väisänen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Vaisanen tai Vaeisaenen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Väiski Väisänen.

Samankaltaisia nimiä kuin Väisänen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: vaisanen.com, vaisanen.eu, vaisanen.org, vaisaset.com, vaisaset.fi, vaisanen.fi, vaisanen.info, vaisanen.name, vaisanen.net, vaisaset.eu, vaisaset.info, vaisaset.name, vaisaset.net, vaisaset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Väisänen i Finland. Surname Väisänen in Finland.

©Tuomas Salste