Vartiainen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vartiainen

Vartiainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 1 300:s suomalainen on Vartiainen.

Vartiaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 4044 max

v. 1985 3862

v. 2014 4170

v. 2015 4180

v. 2016 4165

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vartiainen on noin sijalla 150.

Vartiainen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Vartiainen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500.

Vartiainen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Vartiainen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Wartiainen. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vartiainen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Vartiainen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vartiainen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 757 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vartiaisia on 4 165.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1937

Vartiaisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 247 Vartiaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vartiaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kaavi (35 vainajaa), Helsinki (34) sekä Muuruvesi (30). Valtaosa asui Pohjois-Savossa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vartiainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 154.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1908–1941
Lakanneet yritykset
perust. 1945–2003

Sana Vartiainen, Vartiaisen tai Vartiaiset esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Vartiainen

Vartiainen (paikannimi)Katuosoitteissa

Vartiainen on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Vartiainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Vartiainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vartiaisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Vartiainen-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Vartiaiset ulkomailla

Ruotsissa Vartiainen oli 155 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Vartiainen oli 6 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Vartiainen on ollut 10 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

4165155106
Vartiaiset Pohjolassa

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 12 henkeä, joiden sukunimi oli VARTIAINEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вартиайнен tarkoittaa nimeä Vartiainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wartiain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Vartiainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Varma Vartiainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Vartiainen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: vartiainen.com, vartiainen.eu, vartiainen.info, vartiainen.net, vartiaiset.com, vartiaiset.fi, vartiaiset.net, vartiainen.fi, vartiainen.name, vartiainen.org, vartiaiset.eu, vartiaiset.info, vartiaiset.name, vartiaiset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Vartiainen i Finland. Surname Vartiainen in Finland.

©Tuomas Salste