Vepsäläinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vepsäläinen

Vepsäläinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 3 100:s suomalainen on Vepsäläinen.

Vepsäläisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 835 max

v. 2014 1 838

v. 2015 1 819

v. 2016 1 808

v. 2017 1 798

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vepsäläinen on noin sijalla 450.

Nimi on ollut melko laajalti käytössä Savossa. Vuonna 1890 Vepsäläinen-nimisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 200–500. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Vepsäläinen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.

Verrattuna muihin sukunimiin Vepsäläinen on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vepsäläinen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Vepsäläinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vepsäläinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 92 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vepsäläisiä on 1 798.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1930

Vepsäläisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 224 Vepsäläisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vepsäläisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Suonenjoki (25 henkeä), Karttula (16) sekä Helsinki (15). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vepsäläinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 127.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1914–1941
Yritykset
perust. –2014

Sana Vepsäläinen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vepsäläinen

Vepsäläinen (paikannimi)

Vepsäläinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vepsäläinen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Vepsäläiset ulkomailla

Ruotsissa Vepsäläinen oli 38 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вепсяляйнен ("Vepsjaljainen") tarkoittaa nimeä Vepsäläinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wepsäläin on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Vepsäläinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Vepsalainen tai Vepsaelaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Vepsäläinen

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Vepsäläinen, Finland.

©Tuomas Salste