Vuokko: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vuokko

Vuokko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Vuokkojen määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 335 max

v. 1985 312

v. 2014 266

v. 2015 267

v. 2016 263

v. 2017 256

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2017 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vuokko on noin sijalla 3 100.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Wuokko. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1923

Vuokkoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 51 Vuokon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vuokkojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Turku (7 henkeä), Helsinki (6), Helsingin maalaiskunta (3), Ähtäri (3), Salo (3), Jyväskylä (3) sekä Messukylä (3). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vuokko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 28.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1914–1944
Yritykset
perust. –2016

Sana Vuokko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vuokko

Vuokko (paikannimi)Katuosoitteissa

Vuokko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vuokko jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Vuokko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vuokkogränden, Vuokkokatu, Vuokkokuja, Vuokkopolku, Vuokkotie, Vuokkovahe, Vuokkovägen, Vuokonkatu, Vuokonkuja, Vuokonmutka, Vuokonpolku, Vuokonraitti, Vuokontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Vuokko

Vuokko on myös naisen etunimi. Vuonna 2017 Vuokko oli yhtenä etunimenä 6 588 naisella, mikä tarkoittaa, että noin joka 410:s nainen oli etunimeltään Vuokko. Juuri etunimenä Vuokko onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 256 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten ensimmäisenä etunimenä (5 378 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (1 210).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вуокко tarkoittaa nimeä Vuokko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Woockå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Vuokko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Vuokko

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 23 166 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Vuokko, Finland.

©Tuomas Salste