Wirtanen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Wirtanen

Wirtanen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Wirtasten määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 161 max

v. 1985 211

v. 2014 249

v. 2015 255

v. 2016 259

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Wirtanen on noin sijalla 3 000.

Wirtanen on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Wirtanen ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Nimi alkaa komealla kaksois-W:llä. Siitä on olemassa myös tavallisella V:llä kirjoitettava muoto Virtanen. W-muodossa on tavallisesti kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tawallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1917

Wirtasia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 52 Wirtasen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Wirtasten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Mouhijärvi (9 vainajaa), Hanko (5), Lavia (4) sekä Karkku (4). Lähes kaikki asuivat Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Wirtanen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 22.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Lakanneet yritykset
perust. 1896–1940
Lakanneet yritykset
perust. 1945–1999

Sana Wirtanen tai Wirtasen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Wirtaset ulkomailla

Ruotsissa Wirtanen oli 13 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2000 yhteensä 498 henkeä, joiden sukunimi oli WIRTANEN.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 12 henkeä, joiden sukunimi oli WIRTANEN.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Виртанен ("Virtanen") tarkoittaa nimeä Wirtanen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wirtain on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Wirtanen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Wirtanen

Linkkejä muualle

Osoitteita

Osoitteita: wirtanen.com, wirtanen.info, wirtanen.net, wirtanen.eu, wirtanen.fi, wirtanen.name, wirtanen.org, wirtaset.com, wirtaset.eu, wirtaset.fi, wirtaset.info, wirtaset.name, wirtaset.net, wirtaset.org. Alleviivatut osoitteet olivat olemassa talvella 2014/2015. Osoitelista on tehty koneellisesti. Toimivuutta tai sivujen sisältöä ei ole tarkastettu.

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Wirtanen i Finland. Surname Wirtanen in Finland.

©Tuomas Salste