Yrjänä: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Yrjänä

Yrjänä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Yrjänä-nimisten määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 320 max

v. 2014 441

v. 2015 442

v. 2016 444

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2016 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Yrjänä on noin sijalla 1 900.

Yrjänä on suojattu sukunimi kuten nykyään kaikki Suomessa käytetyt sukunimet. Ulkopuolinen ei voi Suomessa ottaa nimekseen Yrjänä ilman laillista hyväksyttävää syytä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Yrjänä on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Yrjänä on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetti merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Yrjänä ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 48 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Yrjänä-nimisiä on 444.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1895-1927

Yrjänä-nimisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 18 Yrjänä-nimisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Yrjänä-nimisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Lohtaja (4 vainajaa) sekä Turku (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä nuo vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Yrjänä, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 14.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Toimivat oy:t
2011–2014
Lakanneet yritykset
perust. 1899–1935
Lakanneet yritykset
perust. 1949–2002

Sana Yrjänä esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten kotipaikat on esitetty oheisilla kartoilla. Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Lakanneiden yritysten kartat (siniset merkit) koostuvat yrityksistä, joiden toiminta on lakannut 2010 mennessä. Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Toimivien yritysten kartta (vihreät merkit) koostuu vuosina 2011–2014 toiminnassa olleista osakeyhtiöistä. Tässä aineistossa on vain osakeyhtiöiden nimiä, ei henkilöiden nimiä.

Paikannimi Yrjänä

Yrjänä (paikannimi)Katuosoitteissa

Yrjänä on Suomessa sukunimen lisäksi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 24 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on koski, maastokohde, niemi, saari, talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko nimellä Yrjänä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä kartasta. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Yrjänä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Yrjänägränden. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan.

Karttapaikan avulla saa Yrjänä-paikkojen sijainnista tarkempaa tietoa.

Etunimi Yrjänä

Yrjänä on myös miehen etunimi. Vuonna 2016 Yrjänä oli yhtenä etunimenä 785 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 3 600:s mies oli etunimeltään Yrjänä. Juuri etunimenä Yrjänä onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 444 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (775 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (10).

Yrjänä-suku ulkomailla

Ruotsissa Yrjänä oli 20 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Юрьяня ("Jurjanja") tarkoittaa nimeä Yrjänä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Nimi kirjoitetaan joskus Yrjana tai Yrjaenae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Yrjö Yrjänä.

Samankaltaisia nimiä kuin Yrjänä

Linkkejä muualle

Sukunimi-infossa on tietoja 22686 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet Yrjänä i Finland. Surname Yrjänä in Finland.

©Tuomas Salste